This studio was a great opportunity. It was sponsored by Luxottica's OneSight which is a non profit organization whose vision clinics have served 9 million people in 41 countries. The challenge was to create a design standard for the new OneSight clinic initiative in Rwanda.

MEDIUMS USED:  AutoCAD, Sketchup, Podium, Indesign, Illustrator, Photoshop

PROJECT TYPE:  Healthcare / Team of three students

MY ROLE:  I worked on the concept and plans closely with my partners and created an exercise that examines a transition from rough to smooth materials. I am a proponent of sketching so I did the sketches for our presentations and I also executed the rendering in Podium and did Photoshop touch-ups.

onesightlogo_vertical_tag_hr-1.jpg
 

concept - textural journey

Without sight one's other senses become heightened to compensate. The "Textural Journey" is a cultivated path through the OneSight Vision Care Clinic that is easy to navigate with various levels texture which indicate where the patient is in the process of getting clear vision. The building materials transition from high contrast textures to low contrast as the patient moves throughout the clinic. The textures are used to guide the flow of the space and represents the patients' transitions from blurry to clear vision. The journey is simple: GO, WEAR, and DISCOVER. 

material selection

We carefully chose the building materials in order to translate the concept into physical space. The materials are used in a sequence from high to low contrast. The selection of simple materials for ease of construction was also important since this will be built internationally.

ELEMENTS To help FACILITATE THE JOURNEY

These four components act as additional "breadcrumbs" to the evolving materiality of the space and guide the patient as they move throughout their appointment.

SCHEMATIC SKETCHES OF RECEPTION
 

We knew that this area had to be something that is identifiable to OneSight.  It was important that this wall appeared rough on the front and smooth on the back because the start and end of the patients' journeys both interact with it.  I did these sketches to explore materiality and form.
For the final we decided to use wood because we could cut the edges to give more visual texture on the front side and keep the pieces on the back side flush with one another to create smoothness.

clinic requirements

It was required by OneSight that each retrofit location must have a reception area, a prescreen room, exam rooms, and a dispensing area which is where patients choose their glasses.  The number of presreen and exam rooms varied based on the size of each clinic.

PLANS

Circulation through the clinic was very important for the concept.  To make the transition easier for patients with poor vision, the plan had to have a direct path that leads to the dispense room, where patients get glasses, without circling back to previous areas on the journey.  To do this, we placed the room types in sequential steps of the appointment process and transitioned the materiality and lighting to create a totally smooth effect in the dispense room.
OneSight provided site surveys of three new clinic locations in Rwanda which fell into three formats of large, medium and small.  We developed the plans and implemented our design accordingly.

floor plans4.png
 

I was ecstatic to be working on a project that was bettering people's lives in a direct way.  The most exciting parts was at the conclusion of this project, OneSight took our studio's ideas and actually implemented them into the clinics!  I enjoyed this work because I felt like what I was designing was facilitating positive change in many people's lives.  Without good vision, it is almost impossible to work or go to school and OneSight is giving this back to people. There are many battles to fight and eradicating poor vision is a step in the direction of enabling people to improve their life and minimize global disparities.

For more information about OneSight and their mission:
https://onesight.org/